کد خبر: 15779
1404/05/01 - 8:39


صدای زنجان با توجه به بحران آبی استان، از اصرار برای توسعه صنایع فولادی تحت عنوان تکمیل زنجیره ارزش گزارش می‌دهد؛

توسعه صنایع فولادی در کانون خشکسالی؟

با وجود اینکه مشکل خشکسالی و کمبود آب در استان‌ زنجان در شرایط بحرانی قرار دارد، همچنان برخی از مسئولین به توسعه این صنایع در زنجان اصرار دارند، نمونه آن تهیه و انتشار اینفوگرافی تحت عنوان «زنجیره ارزش صنایع فولاد در استان زنجان» و وجود بزرگترین شرکت‌های فعال استان و اعلام ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در بخش فرآوری و آهن اسفنجی و الکترود گرافیتی در زمینه ذوب است که در سکوی اطلاع رسانی پیامرسان ایتای اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان منتشر شده که واکنش‌هایی را در پی داشته است

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: با وجود اینکه مشکل خشکسالی و کمبود آب در استان‌ زنجان در شرایط بحرانی قرار دارد، همچنان برخی از مسئولین به توسعه این صنایع در زنجان اصرار دارند، نمونه آن تهیه و انتشار اینفوگرافی تحت عنوان «زنجیره ارزش صنایع فولاد در استان زنجان»  و وجود بزرگترین شرکت‌های فعال استان و اعلام ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در بخش فرآوری و آهن اسفنجی و الکترود گرافیتی در زمینه ذوب است که در سکوی اطلاع رسانی پیامرسان ایتای اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان منتشر شده که واکنش‌هایی را در پی داشته است.

تهیه و انتشار اینفوگرافی تحت عنوان «زنجیره ارزش صنایع فولاد در استان زنجان» در 31 تیرماه 1404  و اشاره به وجود بزرگترین شرکت‌های فعال استان شامل شرکت البرز ناب آرش، فولاد و البرز غرب  و اعلام ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در بخش فرآوری و آهن اسفنجی و الکترود گرافیتی در زمینه ذوب در سکوی اطلاع رسانی پیامرسان ایتای اداره کل صنعت، معدن واکنش‌هایی را در پی داشته است.

در این اینفوگرافی گفته شده که؛ میزان استخراج سنگ آهن استان زنجان برابر با 1.5 میلیون تن است در حالی که امکان فراوری و تبدیل 2.5 میلیون تن شمش فولادی وجود دارد لذا امکان افزایش سرمایه گذاری در بخش فرآوری وجود دارد و ظرفیت سرمایه گذاری در خصوص آهن اسفنجی و الکترود که تولید داخل ندارد در زمینه ذوب در استان زنجان وجود دارد.

فولاد یکی از اصلی‌ترین مواد اولیه در صنایع کشور است که در دهه‌های گذشته توسعه آن به منظور استفاده آن در صنعت و خودکفایی در تولید این محصول ارزشمند، افزایش چشمگیری داشته است اما مشکل اینجاست که فولاد دومین صنعت آب‌بر کشور است و حدود بخش قابل توجهی از این صنایع در مناطقی که بحران آبی روبه‌رو هستند ایجاد شده است.

بهرام سبحانی رئیس انجمن فولاد ایران اعلام کرده که؛ صنعت فولاد کمترین نقش را در بحران کم‌آبی دارد و براساس آمار وزارت نیرو، حدود ۹۲ درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی، پنج درصد در بخش مسکونی و تنها حدود سه تا چهار درصد در کل صنعت کشور استفاده می‌شود و بر اساس آمار رسمی تنها «۲ دهم درصد» آب کشور در صنعت فولاد استفاده می‌شود.

در زنجان نیز بیشترین مصرف آب به ترتیب مربوط به بخش کشاورزی (85 تا 90 درصد)، شرب (6 درصد) و صنعت (4 درصد) است.

مواد اولیه فولاد شامل سنگ آهن، کک، و سایر مواد معدنی هستند که به طور عمده از معادن استخراج می‌شوند. این مواد قبل از ورود به فرآیندهای تولید فولاد نیاز به شستشو دارند تا ناخالصی‌های موجود در آنها پاک شود. برای این منظور، آب در فرآیند شستشو استفاده می‌شود. علاوه بر این، فرآیندهایی مانند خردایش و دانه‌بندی مواد اولیه نیز به آب نیاز دارند.

به غیر از دشت‌های طارم و ماهنشان، دشت‌های زنجانرود، سجاس‌رود، ابهر، قیدار و زرین آباد جزو دشت‌های با وضعیت بحرانی استان هستند.

فعالان محیط زیست معتقدند که جانمایی نادرست صنایع فولاد  یکی از مهم‌ترین دلایل کمبود آب در زنجان است که آب کافی را دارا نیستند و فعالیت این صنایع به نوعی حیات آنها را تهدید می‌کند. بسیاری از صنایع آب‌بر کشور به جای احداث در نزدیکی دریاها بدون در نظر گرفتن یکی از مهم‌ترین عوامل ادامه فعالیت آن‌ها یعنی آب، در مناطقی تاسیس شده‌اند که به لحاظ برداشت از آبخوان‌ها مناطقی ممنوعه و بحرانی محسوب می‌شوند که زنجان نیز یکی از این مناطق است.

به گزارش صدای زنجان؛ مصرف آب در کارخانه‌های فولاد به عنوان یکی از اصلی‌ترین چالش‌های محیط‌زیستی و اقتصادی شناخته می‌شود. با این حال، با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، بهینه‌سازی فرآیندها، و مدیریت صحیح منابع آب، می‌توان این چالش را کاهش داد. بازیافت آب، استفاده از سیستم‌های پیشرفته خنک‌کننده، و آموزش به کارکنان از جمله اقدامات مؤثری هستند که می‌توانند به حفظ منابع آبی و کاهش اثرات منفی زیست‌محیطی صنعت فولاد کمک کنند.

توجه به مصرف بهینه آب در این صنعت می‌تواند به عنوان یک گام اساسی در راستای پایداری محیط زیست و توسعه صنعتی پایدار در نظر گرفته شود. در مجموع، توجه به مصرف بهینه آب در صنعت فولاد ایران بسیار ضروری است، به ویژه در شرایطی که کشور با مشکلات کمبود منابع آبی مواجه است که امیدواریم مدنظر مسئولان صمت استان زنجان قرار گیرد چرا که در زنجان آب هست اما خیلی کم است!

انتهای پیام/

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانمصرب آبصنعت فولاد ایرانلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx15779


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»