کد خبر: 15684
1404/04/23 - 9:4


مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان تکمیل «سد مشمپا» را مطالبه اصلی و مهم در سفر قریب الوقوع رئیس جمهور به استان اعلام کرد؛

در تمنای آب!

اکبر باقری: خواسته مجموعه استان این است که در سفر ریاست جمهوری تکمیل پروژه سد مشمپا مورد توجه باشد چرا که این سد موردنیاز برای شهر زنجان و روستاهای اطراف و حتی منبع مهم برای تامین آب شرب شهرهای ابهر و خرمدره به شمار می‌رود

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: سد «بلوبین» از جمله پروژه‌هایی است که در سفر مسعود پزشکیان به استان زنجان رسما آبگیری می‌شود. مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان می‌گوید با توجه به نیاز مردم به آب شرب، سد مشمپا از جمله پروژه‌هایی است که باید سریعا تکمیل و وارد مدار شود تا نه تنها مردم شهر زنجان و روستاهای اطراف بلکه در صورت نیاز، آب شرب ساکنان ابهر و خرمدره نیز از همین محل تامین گردد.

اکبر باقری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان در گفت‌وگوی اختصاصی با صدای زنجان در خصوص پروژه‌های قابل افتتاح در حوزه آب با توجه به اینکه در سفرهای اخیر دولت‌ سیزدهم بخش قابل توجهی از مصوبات به «آب» اختصاص یافت، اظهار کرد: سد «بلوبین» جزو طرح‌های قابل افتتاح است که در سفر قریب الوقوع رئیس جمهور به استان زنجان رسما آبگیری خواهد شد.

باقری با بیان اینکه سدهای در حال احداث استان زنجان شامل بلوبین، مراش، مشمپا می‌باشند، ادامه داد: سد بلوبین با پیشرفت فیزیکی حدود 89 درصدی در حال اجرا است و سال 1405 تکمیل خواهد شد.

وی با بیان اینکه سد بلوبین با هدف تامین آب شرب شهرهای زرین آباد و حلب و ۹۲ روستای این شهرستان احداث شده است، حجم مخزن این سد را ۳۰ میلیون مترمکعب و حجم آب تنظیمی آن را ۱۷.۵ میلیون مترمکعب بیان کرد.

به گزارش صدای زنجان و طبق اظهارات مسئولان شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان؛ ۳.۵ میلیون مترمکعب از آب این سد برای شرب، ۶ میلیون مترمکعب بخش صنعت، ۱.۶۴ میلیون مترمکعب حقابه های پایین دست و ۶ میلیون مترمکعب برای محیط زیست در نظر گرفته شده است.

به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان؛ سد بلوبین از نوع سنگریزه ای با هسته رسی و ارتفاع آن از بستر رودخانه ۴۷ متر و از پی ۷۳.۵ متر، طول تاج ۲۹۵ متر و حجم عملیاتی خاکی آن چهار میلیون مترمکعب بوده که ۲ میلیون مترمکعب خاکبرداری و ۲ میلیون مترمکعب مربوط به خاکریزی است.

موضوع رفع موانع پیش روی سد مشمپا در سفر رئیس جمهور به زنجان پیگیری خواهد شد

سد مشمپا، سدی بر روی قزل اوزن در شهرستان زنجان در استان زنجان است. این سد یکی از سد های مهم ایران و استان زنجان محسوب می‌شود که در نزدیکی روستای مشپما و در جنوب غربی استان زنجان قرار دارد.

سد مشمپا به‌عنوان یکی از پروژه‌های استراتژیک برای غرب کشور و به‌ویژه استان زنجان در حال پیگیری است.

سد مشمپا بر روی رودخانه قزل‌اوزن شهرستان زنجان در نزدیکی روستای مشمپا (از توابع بخش زنجانرود) در دست ساخت است. این سد با اهداف تأمین قسمتی از آب شرب و صنعت مورد نیاز شهرستان زنجان و استفاده حداکثری از آب رودخانه قزل‌اوزن در حال احداث است و احتمالا بعد از اتمام در سه حوزه شرب، کشاورزی و صنعت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

این پروژه یکی از پروژه‌های سنگین محسوب می‌شود که نیازمند تأمین اعتبار و پیگیری مستمر است. طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته؛ برای فعال شدن آن به اعتباری بالغ بر ۷ هزار میلیارد تومان نیاز است. با تکمیل سد مشمپا، مشکلات کمبود آب در استان زنجان برطرف شده و مردم این منطقه از مزایای آن بهره‌مند شوند.

این سد  می تواند تا سال ۱۴۲۵ آب شرب مورد نیاز زنجان و روستاهای واقع در مسیر را به میزان ۵۰ میلیون مترمکعب و آب مورد نیاز بخش صنعت را به میزان ۱۷ میلیون مترمکعب تامین کند.

به گفته اکبر باقری، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان پروژه سد مشمپا دارای 40 درصد پیشرفت فیزیکی است و اتفاقات گذشته منجر به توقف چند ساله پروژه شده بود که این وقفه همچنان ادامه دارد، مباحث زیست محیطی این سد حل شد و اقدامات مربوط به موافقتنامه‌ها نیز در حال انجام است و خواسته مجموعه استان زنجان هم این است که در سفر ریاست جمهوری به صورت جدی پیگیری و موانع در اسرع وقت رفع شود چرا که مشمپا سد بزرگ و پراهمیت برای شهر زنجان و روستاهای اطراف و حتی منبع مهم برای تامین آب شرب شهرهای ابهر و خرمدره (البته در صورت نیاز) است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان؛ میزان اعتبار صرف شده تا به امروز برای سد مشمپا حدود 600 میلیارد تومان می‌باشد.

باقری افزود: به دنبال منابع عمومی و خصوصی برای جذب اعتبار جهت تکمیل پروژه سد مشمپا هستیم. پیش‌بینی می‌شود در صورت تخصیص اعتبارات لازم، پروژه در سال 1406 آبگیری شود.

برخلاف اظهارات برخی افراد؛ کیفیت آب سد مراش بسیار مطلوب است

مدیرعامل آب منطقه‌ای زنجان در خصوص برخی شائبه‌ها نسبت به کیفیت آب سد مراش و مسائل زیست محیطی آن نیز به صدای زنجان گفت: این پروژه از پروژه‌های بسیار مهم استان زنجان است و اتفاقا دارای آب باکیفیت است. پروژه سد مراش دارای پیشرفت فیزیکی 71 درصدی است، عملیات خاکی بدنه سد در حال انجام است. مراش آب شرب و صنعت موردنیاز ماهنشان، دندی و 122 روستای شهرستان ماهنشان را پوشش خواهد داد.

حقابه طارمی‌ها از محل سد شهریار چه می‌شود؟

در آستانه سفر دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور به استان زنجان به نظر می‌رسد پیگیری مجدانه «آبگیری سد شهریار استان آذربایجان شرقی» و «حق‌آبه استان زنجان» جهت تامین آب موردنیاز بخش کشاورزی شهرستان طارم که مسئولان بخش خصوصی و دولتی از آینده ۲۱ هزار هکتار از درختان زیتون شهرستان نگران هستند باید در دستور کار نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی استان باشد.

نگرانی‌ها از احتمال نابودی درختان بارور زیتون در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است. برخی از کشاورزان و حتی مسئولان و صاحبنظران می‌گویند: با توجه به شرایط نامساعد آب و هوایی، احتمالا سال بعد نتوانیم از محل سد «آیدوغموش» شهرستان میانه استان آذربایجان شرقی، آب برای اراضی کشاورزی طارم خریداری کنیم در نتیجه تکلیف «سد شهریار» استان مذکور که هنوز آبگیری نشده است باید مشخص شود. شاید برایتان قابل تامل باشد که سد بتنی دو قوسی «شهریار» که عملیات ساخت آن در سال ۱۳۸۹ پایان یافته است، با گذشت حدود ۱۲ سال همچنان منتظر آبگیری است.

سال ۱۳۸۰ بود که عملیات احداث سد شهریار میانه استان آذربایجان شرقی به‌عنوان یکی از بزرگترین سدهای بتنی کشور آغاز شد و ۹ سال پس از آن عملیات اجرایی‌اش تمام شد.

سد شهریار در ۳۵ کیلومتری شهرستان میانه و بر روی رودخانه قزل‌اوزن، علاوه بر تأمین نیاز آب کشاورزی و صنعتی استان‌های آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی و گیلان با هدف تولید نیرو احداث ‌شده است. حوضه آبریز سد شهریار از هفت زیرحوضه به‌ نام‌های رودخانه قزل‌اوزن، زنجان‌رود، آجی‌چای، گرمی‌چای، شهرچای، قرنقو و آیدوغموش تشکیل ‌شده است.

سد بتنی دو قوسی «شهریار» شهرستان میانه که عملیات ساخت آن در سال ۱۳۸۹ پایان یافته است، همچنان منتظر آبگیری است.

هر چند افتتاح این سد ۲ سال دیگر به تعویق افتاد و در نهایت پس از ۱۰ سال با سفر «محمود احمدی‌نژاد»، رئیس‌جمهوری وقت به این استان این سد افتتاح و اعلام شد که آبگیری آن آغاز می‌شود. در آن مقطع به‌صورت نمادین نیز بخشی از آب قزل‌اوزن به پشت سد هدایت شد. اما آن طور که گفته می‌شود؛ بعد از گذشت حدود 14 سال همچنان عملیات آبگیری این سد در ۴۰ کیلومتری میانه محقق نشده است.

وجود برخی نواقصات، مانع آبگیری سد بتونی دوقوسی «شهریار» شهرستان میانه در آذربایجان شرقی شده و ظاهرا با وجود پیگیری مسئولان میانه‌ای به نتیجه نرسیده است.

البته برخی می‌گویند که؛  با آبگیری این سد برخی روستاهای واقع در حومه سد و بند انحرافی آن و همچنین برخی ابنیه و تاسیسات شهرستان به زیرآب می‌رود، از این رو تاکنون اقدامی برای آبگیری سد انجام نشده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای زنجان بدون اشاره به این موارد در خصوص میزان حق آبه استان زنجان از محل سد شهریار آذربایجان شرقی عنوان کرد: میزان حق‌آبه از قزل‌اوزن برای شهرستان طارم استان زنجان از محل سد شهریار 109.5 میلیون مترمکعب است که با تکمیل این سد قطعا اقدامات لازم برای تامین آب موردنیاز صورت خواهد گرفت.

انتهای پیام/

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانسد مشمپاسد بلوبینلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx15684


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»