کد خبر: 15250
1404/03/07 - 17:9


در پنل تخصصی ناترازی انرژی برق در استان زنجان کاهش منابع آبی و فرسودگی زیرساخت‌های تولید انرژی در کشور مورد بررسی قرار گرفت؛

بحران انرژی

معاون اقتصادی استاندار زنجان: در زنجان دو نیروگاه سیکل ترکیبی وجود دارد که بخش بخار آن‌ها به دلیل فرسودگی و کمبود سوخت فعال نیست

پایگاه خبری صدای زنجان

پایگاه خبری صدای زنجان نیوز/ لیلا محمدی: بنابر اعلام معاون اقتصادی استاندار زنجان؛ ۱۸۰۰ هکتار زمین شناسایی شده که هزار هکتار آن برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های خورشیدی تصویب شده که این پروژه‌ها به‌صورت بی‌نام آماده عرضه به سرمایه‌گذاران هستند.

نرگس مرادخانی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان در پنل تخصصی ناترازی انرژی برق در استان زنجان (7 خرداد ماه 1404) با اشاره به وضعیت نگران‌کننده تراز انرژی کشور، گفت: منابعی همچون آب، خاک و انرژی، سرمایه‌های ملی ما هستند که باید برای آن‌ها ارزش‌افزوده خلق کنیم.

وی تصریح کرد:متأسفانه کاهش منابع آبی و فرسودگی زیرساخت‌های تولید انرژی در کشور، ما را در معرض یک بحران جدی قرار داده است.

مرادخانی با تاکید بر اینکه در استان زنجان دو نیروگاه سیکل ترکیبی وجود دارد که بخش بخار آن‌ها به دلیل فرسودگی و کمبود سوخت فعال نیست، افزود:انرژی هسته‌ای نیز تنها یک درصد از برق کشور را تأمین می‌کند و به دلیل کاهش بارندگی، تولید برق از منابع آبی تا ۵۰ درصد کاهش یافته است.

وی در ادامه از تمرکز استان بر انرژی‌های تجدیدپذیر به‌ویژه خورشیدی خبر داد و گفت: در اقدامی مشترک با منابع طبیعی، ۱۸۰۰ هکتار زمین شناسایی شده که هزار هکتار آن برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های خورشیدی تصویب شده که این پروژه‌ها به‌صورت بی‌نام آماده عرضه به سرمایه‌گذاران هستند.

مرادخانی با تأکید بر اینکه مدیریت عرضه انرژی از مسیر تجدیدپذیرها ناگهانی نیست، افزود: پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال جاری ۶۰ مگاوات برق خورشیدی وارد شبکه شود که هدف‌گذاری ما رسیدن به ۵۰۰ مگاوات تا یک‌ونیم سال آینده عمدتاً از طریق نیروگاه‌های سلطانیه و خدابنده می باشد.

مرادخانی مسئله قیمت‌گذاری انرژی را نیز یکی از چالش‌های اصلی دانست و افزود: قیمتی که اکنون برای انرژی در کشور وجود دارد واقعی نیستو این موضوع به‌ویژه در صنایع فلزی که در زنجان توسعه یافته‌اند، اثر منفی گذاشته است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان گفت: قیمت انرژی باید به عنوان یک ابزار مدیریت تقاضا اصلاح شود.

در پایان ایشان با اشاره به اهمیت خروجی عملی از این همایش خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم با کمک نهادهای پژوهشی مانند سازمان مدیریت و دکتر قاسملو، تصویری دقیق از وضعیت استان ارائه دهیم.

نصب ۴.۶ میلیون کنتور برق هوشمند در استان زنجان 

پیام جوادی، مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان نیز با بیان اینکه هوشمندسازی ابزاری کلیدی برای مدیریت ناترازی انرژی و مصرف بالای صنایع است، اظهار کرد: هوشمندسازی راهکاری اساسی برای پایداری شبکه و مدیریت بهینه انرژی در استان است. 

وی افزود: با هوشمندسازی می‌توان میزان مصرف را پایش و مشترکین پر مصرف را محدود را کرد. این یک گام مهم در جهت پایداری شبکه برق است. کنتورهای هوشمند نه تنها ابزاری برای اندازه‌گیری، بلکه عنصری حیاتی در تحول صنعت برق هستند. 

جوادی با اشاره به یکی از مهم‌ترین کارایی‌های کنتورهای هوشمند، یعنی قابلیت اعمال محدودیت بار به جای خاموشی، تشریح کرد: لیمیتِرها (محدودکننده‌های بار) در کنتورهای هوشمند تعبیه شده‌اند. این فناوری به ما امکان می‌دهد تا در زمان‌های اوج مصرف یا هنگامی که با کمبود تولید برق مواجه هستیم، به جای قطع کامل جریان برق و اعمال خاموشی‌های گسترده، تنها میزان مصرف مشترک را به یک حد مجاز و از پیش تعیین شده کاهش دهیم.

او افزود: این رویکرد تجربه‌ای بسیار مطلوب‌تر را برای مشترکان به ارمغان می‌آورد، چراکه فعالیت‌های ضروری روزمره آن‌ها مختل نمی‌شود و تنها مصرف تجهیزات پرمصرف به صورت موقت و کنترل‌شده‌ای محدود می‌گردد. 

جوادی اذعان کرد: این قابلیت راهکاری هوشمندانه برای مدیریت ناترازی میان عرضه و تقاضا است که به پایداری شبکه کمک می‌کند و از نارضایتی‌های ناشی از خاموشی‌های ناگهانی می‌کاهد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان همچنین به آمار چشمگیر ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه کنتور هوشمند نصب شده در سطح استان زنجان اشاره کرد و گفت: این تعداد نشان‌دهنده عزم جدی صنعت برق استان برای هوشمندسازی و مدرن‌سازی زیرساخت‌های خود است. 

وی افزود: این کنتورها فراتر از یک ابزار ساده اندازه‌گیری عمل می‌کنند. آن‌ها قابلیت‌های پیشرفته‌ای نظیر قرائت از راه دور، شناسایی خطاها و دستکاری‌ها، امکان ارتباط دوطرفه با شبکه، و ارائه اطلاعات مصرف لحظه‌ای به مشترکان را دارند. این فناوری نوین، علاوه بر اینکه به شرکت‌های توزیع برق در مدیریت بهینه شبکه و برنامه‌ریزی دقیق‌تر کمک می‌کند، به مشترکان نیز این امکان را می‌دهد که با آگاهی کامل از الگوی مصرف خود، در جهت بهینه‌سازی مصرف و کاهش هزینه‌های برق گام بردارند. 

مدیرعامل شرکت توزیع برق استان با بیان اینکه این تحولات، نویدبخش شبکه‌ای پایدارتر، بهره‌وری بیشتر انرژی و خدماتی با کیفیت بالاتر برای همه مشترکان در استان زنجان در آینده‌ای نزدیک است، متذکر شد: هوشمندسازی شبکه برق و گسترش کنتورهای هوشمند مجهز به لیمیتر در استان زنجان، نه تنها در کنترل مصرف و پیشگیری از خاموشی‌ها مؤثر است، بلکه با جمع‌آوری داده‌های ارزشمند، امکان برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای توسعه زیرساخت‌ها، بهینه‌سازی تولید و حتی پیش‌بینی الگوهای مصرف آینده را فراهم می‌آورد. 

او در ادامه به موضوع محوری این پنل، ناترازی انرژی برق اشاره کرد و گفت: این پدیده به معنای عدم تعادل میان میزان تولید و مصرف برق در شبکه است. ناترازی انرژی، یکی از مهم‌ترین چالش‌های فعلی صنعت برق کشور و به تبع آن استان زنجان است. این پدیده می‌تواند منجر به کاهش پایداری شبکه، افزایش خاموشی‌ها و تحمیل هزینه‌های سنگین به اقتصاد استان شود.

جوادی با اشاره به عوامل مختلفی که در بروز این ناترازی نقش دارند، خاطرنشان کرد: مصرف بالای انرژی در بخش صنایع به عنوان یکی از مهم‌ترین دلایل ناترازی است. رشد سریع مصرف به ویژه در بخش صنعتی استان در کنار عدم توازن در توسعه زیرساخت‌های تولید و انتقال و پایین بودن بهره‌وری در برخی بخش‌ها، از دلایل اصلی تشدید این ناترازی هستند. مدیریت مصرف صنایع و حرکت به سمت بهره‌وری بیشتر در این بخش، از اولویت‌های اصلی ما است.

**قیمت‌گذاری دستوری جوابگو نیست

معاون هماهنگی برنامه و بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان هم در این نشست تخصصی به سهم پایین تولید برق و شاخص قیمت های تولید کننده این زیرساخت حیاتی اشاره کرد و گفت: قیمت برق باید ۳.۷ برابر بالا برود، تا به پای سایر عوامل تولید برسد.

خلیل قاسملو دلیل عمده بروز چالش در حوزه تولید برق را قیمت های دستوری و سرکوب شده اعلام کرد و ادامه داد: اگر قیمت های دستوری تعیین شود و هر چقدر هم با این قیمت سیاست های تشویقی وضع کنیم، تولید کننده برای تولید برق پای کار نخواهد آمد.

وی به سهم ۱.۱۲ درصدی زنجان از تولید صنعتی در کشور طی دهه گذشته اشاره کرد و گفت: طی این مدت میزان سهم برق در استان ۱.۵۴ درصد برق کشور بوده که چهار دهم درصد بیشتر از سهم تولید برق ما نیز بوده است.

قاسملو با بیان اینکه متاسفانه صنایع مستقر شده در استان، انرژی بر هستند، اظهار کرد: در بارگذاری فعالیت های اقتصادی با شدت انرژی بالا در استان باید تجدید نظر کرده و در این زمینه به سمت بهبود وضعیت و استقرار صنایع با مصرف انرژی پایین حرکت کنیم.

معاون هماهنگی برنامه و بودجه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان به لزوم مدیریت مصرف تاکید کرد و گفت: صنایع باید از سهمی که برای آنها تعیین شده، مقدار بالاتری مصرف نکنند ولی این موضوع در برخی واحدهای تولیدی استان محقق نشده و شمار قابل توجهی از آناندرصدهای بیشتر از سقف سهم برق خود را مصرف می کنند.

لزوم مشارکت صنایع در احداث نیروگاههای برق

مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای زنجان نیز در ادامه این نشست با اشاره به اقدامات انجام گرفته در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، گفت: شناسایی زمین‌های قابل تخصیص به ساختگاه‌های نیروگاه‌های خورشیدی با همکاری اداره کل منابع طبیعی استان، راهنمایی مراجعین و همکاری با سرمایه‌گذاران در جهت تسهیلگری در امور از جمله اقدامات ما در این بخش بوده است.

پروانه برهانی اضافه کرد: رفع موانع، دستیابی به نتایج مطلوب و نهایتا ساخت نیروگاه خورشیدی، جلب مشارکت سرمایه‌گذاران و صاحبان صنایع جهت ورود به حوزه ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر و استفاده دوجانبه از ایجاد نیروگاه‌ها برای کمک به صنایع و رفع ناترازی انرژی کشور از دیگر کارهای این شرکت بوده است.

وی به ماده چهار قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق اشاره کرد و گفت: بر این اساس صنایع انرژی بر با هماهنگی وزارت صمت ‌و نیرو مکلف هستند، حداقل ۹ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی با بازدهی حداقل ۵۵ درصد و هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا پایان امسال از محل منابع داخلی خود احداث کنند.

برهانی اظهار کرد: در صورت احداث نکردن، ‌تامین برق این صنایع در شرایط کمبود برق، در اولویت قرار نمی گیرد.

وی افزود: وزات نفت هم مکلف است با هماهنگی وزات نیرو، سوخت مورد نیاز نیروگاههای احداثی صنایع را تامین کند.

برهانی خاطرنشان کرد: از طرفی در صورت احداث نیروگاهها توسط صنایع، برق مازاد آنها در بورس انرژی یا به صورت قرارداد دوجانبه قابل فروش است.

انتهای پیام/

اقدام کننده: مسئول تحریریه

صدای زنجانناترازیخاموشیلیلا محمدی
sedayezanjannews.ir/nx15250


درباره ما تماس با ما آرشیو اخبار آرشیو روزنامه گزارش تصویری تبلیغات در سایت

«من برنامه نویس هستم» «بهار 1398»